top of page
potapljaske-tocke-riba-fiesa

Potapljaške točke

Slovenska obala ponuja veliko priložnosti za raziskovanje podvodnega sveta, ki je zelo raznolik in bogat. Med najbolj priljubljenimi potapljaškimi točkami so Piran Punta, Fiesa, Pacug in razbitina italijanskega parnika Maona Rossa. Vsaka od potapljaških točk ima svoj edinstven čar, kar privlači obiskovalce in navdušene potapljače z vsega sveta.

Fiesa

Greben v Fiesi je med slovenskimi potapljači najbolj priljubljen zaradi zanimivega in lahkega potopa ter enostavnega dostopa do morja. Greben pa se začne na globini 4 metre, približno 100 metrov od obale.

 

Najbolje je, če se potop začne pri hotelu Fiesa na grebenu, nadaljuje v desno stran ob grebenu mimo »valjev« ter kock, nakar se pri približno 100 barih napravi obrat in začne povratek. Da smo na startni lokaciji, nas opozori velika cev, ki se konča ravno pod grebenom.

 

Na tej lokaciji se poleg dnevnih priporočajo nočni potopi, saj se na njih pokaže veliko življenja (morski konjički, hobotnice, sipe, lignji …). Na ogled je 10 manjših razbitin ter motor in celo avto.

Piran Punta

Piran Punta je eden izmed najbolj priljubljenih potapljaških krajev na slovenski obali Jadranskega morja. S čudovitim grebenom in bogatim podvodnim življenjem je idealen kraj za vsakega potapljača, ki išče spektakularne podvodne poglede.

Potapljaška točka Piran Punta se nahaja blizu kopnega, zato je dostop z obale zelo enostaven in primeren za začetnike ter tiste, ki nimajo veliko potapljaških izkušenj. Greben doseže globino do 25 metrov, zato je zanimiv tudi za izkušene potapljače. Potapljači boste lahko občudovali bogato podvodno floro in favno, ki je tipična za Jadransko morje.

Med potopom se boste srečali z različnimi ribami, kot so škarpeni, ciplji, orade in še veliko drugih. Srečanja s hobotnicami, rakovimi in polžjimi vrstami niso redkost.

Razbitina Maona Rossa

Razbitina Maona Rossa je nekdanja italijanska tovorna ladja, dolga približno 38 x 8 metrov, ki je bila potopljena med drugo svetovno vojno.

 

Danes je obdana z bogatim morskim življem, ki se skriva v in okoli nje. Potapljači bodo navdušeni nad velikim številom rib, hobotnic, rakov in drugih morskih organizmov, ki so našli zavetje v razbitini.

 

Globina potopa je med 15 in 23 metrov, kar je primerno tako za začetnike kot za izkušene potapljače.

potapljaske-tocke-razbitina-maona-rossa

Pacug

Potapljaška točka Pacug se nahaja na območju Krajinskega parka Sečoveljske soline v bližini Pirana. Gre za območje z različnimi podvodnimi reliefi, kjer najdemo strm zid, skale z razpokami, peščena pobočja in podobno.

 

Potapljači lahko občudujejo raznoliko morsko floro in favno, med katerimi so pogosti rakovice, hobotnice, sipe in školjke. Na tem območju je mogoče videti tudi ribe, kot so črnike, orade, brancini in sardoni.

 

Potapljanje na Pacugu je primerno za potapljače vseh izkušenjskih stopenj, vključno z začetniki, saj se lahko potopi izvajajo na različnih globinah.

potapljaske-tocke-pacug
bottom of page